Nieuwe diploma's van de KNZB

Als argument voor het nieuwe diploma wordt aangegeven dat kinderen geen plezier hebben in zwemles en dat het te lang duurt voordat ze het kunnen. Dit is “uit onderzoek gebleken”. Dat betwijfel ik, want die problemen hebben wij niet! Het probleem ligt eerder bij de wijze van aanbieden, daar hoor ik wel klachten over.

Inderdaad is de Borstcrawl een veel natuurlijkere zwemslag.
Het aanleren ervan zal ook wel sneller gaan, dat doen we al jarenlang.
Er zijn ook al jaren zwemscholen die met de borstcrawl beginnen (met die methode ben ik het trouwens niet eens),...da's niks nieuws.

Nadelen:

1) De KNZB vergeet dat je met Borstcrawl toch een aanzienlijk kortere afstand kunt overbruggen als je bootje gezonken is in het midden van een meer (kost meer energie).
Met schoolslag kun je dat veel langer volhouden. Kortom: met schoolslag zijn ze zwemveiliger en behendiger (bijv. watertrappen)!

2) Schoolslag aanleren na de borstcrawl heeft meer schaar-/wreefslagen (kickfouten bij de schoolslag) tot gevolg, volgens de diploma- en wedstrijdeisen moet de schoolslag zonder schaar-/wreefslag. In Amerika en Australie (waar ze eerst borstcrawl leren) zie je ook veel schaarslagen bij de schoolslag (ALS ze de schoolslag al doen).

3) De juiste ademhaling bij de borstcrawl is moeilijk aan te leren, waardoor de zwemveiligheid in het geding komt.

Dus:

Ik zie niet in waarom de borstcrawl eerst aangeleerd moet worden. Ja, het is gemakkelijker aan te leren..... Het is scoren,... Voor de ouders LIJKT het alsof de kinderen al snel kunnen zwemmen,..maar dat is niet zo. Het kind heeft het niet gemakkelijker in het water.

Zullen kinderen dan ook de schoolslag (want die willen ze toch uiteindelijk ook aangeleerd zien worden) makkelijker leren daarna? Ik denk het niet!
Het aantal schaarslagen en wreefslagen zal toenemen,...dat betekent: kinderen die niet op de efficiënte manier stuwen en daardoor met meer moeite zwemmen.

Wij hebben geen problemen met het aanleren van de schoolslag!!
Onze kinderen zwemmen met groot plezier bij ons, ze vinden niet alleen wedstrijdjes leuk (ook iets ineens kunnen omdat je het steeds geoefend hebt is leuk). Geen problemen dus.


Ik houd er ook niet van dat het NOG onduidelijker wordt voor de ouders om te kiezen en dat een methode wordt opgelegd.
Gewoon de eindtermen (wat moeten kinderen kunnen) vastleggen van A, B en C, zoals nu,,..en de weg  erheen (methode; net als Montessori of Jenaplan) vrij laten (zeg ik). Nu wordt het een oerwoud voor ouders.

Tot slot nog even 2 voorbeelden:

1) er kwam een nieuwe leerling bij mij op les, compleet angstig, van een andere zwemschool.
De ouders vertelden mij dat ze bijna was verdronken in de zomervakantie omdat ze de kant niet haalde,...ze kon alleen borstcrawl en werd te moe.
Of ik haar alsjeblieft goed wilde leren zwemmen.

2) in Amerika vertelde een vrouw dat ze 'het' maar net overleefd had want ze moest wel 75 meter zwemmen!! Tssss,...da's een makkie met schoolslag!

Contact

Postadres:
Zwemschool Dorien
De Buterkamp 6
8567 LM Oudemirdum.

Telefonische bereikbaarheid:
Van maandag tot en met donderdag neemt Dorien de telefoon zelf aan van 10.00 tot 12.00 uur, daarna neemt de voicemail het over.
Telefoonnummer 06 - 24 9616 24 (sms wordt niet beantwoord).
 

Emailadres:
dorien@zwemschooldorien.nl

Social Media

facebook-logo

© Zwemschool Dorien